Det må ikke skje igjen!

68567198

Enetiltak og kombinasjonsinstitusjoner er ikke godt barnevern. Nå må politikerne høre på kunnskapen fra barn og unge i barnevernet for å gjøre kloke valg. Det skriver BarnevernsProffene Anika, Sandra, Fredrik, Siss og Hibaq i Dagbladet, i forbindelse med drapet på Sørlandssenteret.

En familie har mistet en de har veldig kjær, og en ungdom har mistet livet. 15-åringen som er siktet i saken skal ha rømt fra en barnevernsinstitusjon.  Nå begynner politikerne å diskutere hvilke tiltak som bør settes inn for å hindre at noe slikt skjer igjen. BarnevernsProffene mener at samfunnet må unngå raske løsninger som ikke virker, selv om intensjonen er god.

Her er deres hovedråd fra barn og unge til myndigheter og hjelpeapparat:

 1. Vi har vonde erfaringer, ikke psykiske lidelser
  Barneministeren og helseministeren må slutte å si at 76 prosent av barn og unge i institusjon har psykiske lidelser. Voksne må forstå at dette er naturlige reaksjoner på noe som gjør veldig vondt. 
 1. Barnevernet er hjemmet vårt, ikke behandle oss der
  Barneministeren og helseministeren vil nå prøve ut kombinasjonsinstitusjoner. Det betyr at barn i barnevernets omsorg kan få psykisk helsebehandling der de bor. Forandringsfabrikkens undersøkelser blant flere hundre unge viser at ungdom vil møte medmennesker der de bor, ikke behandlere.
 1. Enetiltak kan gjøre livet vondere, det er for unormalt
  Enetiltak betyr at en ungdom skjermes, med en eller flere voksne som passer på. Våre undersøkelser blant unge med enetiltak viser at problemene kan bli forsterket. I enetiltak kan du føle deg syk, farlig, dum, unormal og stengt ute av samfunnet.
 2. Et barnevern som forstår og viser kjærlighet
  Norge trenger et barnevern som forstår at også når vi er redde, fortvilte, sinte eller desperate, handler det om at vi har det vondt. Vi ber om et barnevern som møter barn og unge med kjærlighet, forståelse og omsorg.

Les hele kronikken fra Proffene i Dagbladet

Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.