Proffene advarer mot helsejournal-innsyn

28. mars 2018. 

Dagbladet har intervjuet PsykiskhelseProffene om åpen elektronisk journal. - Dette blir utrygt for barn, også for barn som har verdens beste foreldre. Alle barn må ha et trygt sted å fortelle når noe er strevsomt eller vondt, sier proffene til Dagbladet.

Etter innføringen av elektronisk helsejournal, kan foreldre logge seg inn og lese barnas journaler så lenge de er under 12 år. Tidligere måtte foreldre som ønsket innsyn kontakte behandleren for å få det. I Barne- og ungdomspsykiatrien (BUP) er det foreløpig kun Helse Nord og Helse Vest som har innført systemet.

Saken tas opp av SV i Stortinget denne våren. 

Proffene ber om at politikerne tar rådene fra barn og unge på dypt alvor i denne saken.

Begrunnelsen fra proffene er at:

  • Åpen elektronisk journal innen psykisk helse, gjør at barn kan føle at det ikke er trygt å fortelle behandlere hva de sliter med.
  • De fleste barn forteller ikke om det som er mest strevsomt og vondt på første møte, men prøver ut om de kan stole på behandleren og at informasjonen blir mellom behandler og barn.
  • Det er som regel en grunn til at barn ikke forteller om det som er vondt og vanskelig hjemme, også når foreldrene ikke er problemet. Hvis de vet at foreldrene likevel får vite hva de har fortalt til behandleren, vil denne informasjonsflyten kunne stoppe.
  • Hvis det er foreldrene som er årsaken til at barn har det vondt, kan åpen journal være direkte farlig fordi foreldrene kan konfrontere barnet og gi konsekvenser som for eksempel kjeft, psykisk eller fysisk vold.

Les hele saken i Dagbladet Pluss her.